KPR, VKKF un Latvijas vēsturisko zemju logo

Liepājas ērģeļmūzikas vasara arī šogad skan tradicionālajā laikā – svētdienu pēcpusdienās plkst.17.00. Ērģeļu skanējumu klausītāji var izbaudīt duetā ar mežragu, flautu, trompeti, vijoli, balsi un 4. augusta koncertā – arī ar kori no Vācijas. Jau izskanējuši divi krāšņi koncerti. Ilonas Birģeles un Ilzes Grēveles-Skaraines latviešu garīgās mūzikas programma “Transcedence” un Polijas koncertērģelnieka un virtuozā improvizācijas meistara Mihala Šostaka duets ar Liepājas mežradznieku Ingu Novicānu.

Trešajā koncertā – 21. jūlijā plkst. 17.00 uzstāsies koncertērģelniece, vairāku jauno Latvijas ērģelnieku pedagoģe Ligita Sneibe muzikālā savienībā ar zviedru flautistu Hokanu Sundinu.

Ligita Sneibe latviešu ērģeļspēles tradīciju mantojusi no saviem pedagogiem Pētera Sīpolnieka, Vijas Vismanes un Tālivalža Dekšņa, absolvējot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas kompozīcijas un ērģeļspēles klasi. Studijas turpinājusi Zviedrijā un ar izcilību absolvējusi ērģeļspēli pie profesora Hansa-Ūlas Eriksona. Izcīnītas godalgas starptautiskos ērģeļkonkursos Lietuvā (1991, 1995) un Somijā (1993). Liela nozīme pašizaugsmei māksliniecei devusi pedagoģiskā darbība ērģeļspēlē Latvijas ev. lut. baznīcas Teoloģijas seminārā, LMA Ērģeļu klasē, starptautiskajā Ērģeļu akadēmijā Lefstabrukē (Leufstabruk) (1996-2006) u.c.

L. Sneibe sniegusi solokoncertus leģendām apvītās vietās – Londonas Vestminsteras katedrālē, Parīzes Dievmātes katedrālē, Stokholmas Koncertnamā un Rātsnamā, Reikjavikas Hallgrímskirkja u.c.
Pēdējos gados koncertdarbība mudinājusi ērģelnieci uz plašu repertuāra diapazonu, kas atskaņojams gan pie lielām simfoniskām ērģelēm, gan pie nelieliem vēsturiskiem instrumentiem.

Hokans Sundins ir dzimis un audzis Zviedrijā, Esthammarā. No 1983. gada viņš mācījās Malmes mūzikas koledžā, studēja flautas spēli un kompozīciju. No 1985. līdz 1991. gadam Hokans uzstājies ar Helsingborgas un Malmes simfoniskajiem orķestriem. Viņš ir atzīts koka pūšamo instrumentu pedagogs un pūtēju orķestra diriģents. Uzstājies gan kā klasiskās flautas solists, gan kā džeza mūziķis. Kopā ar Ligitu Sneibi devies koncertturnejās Zviedrijā un ārzemēs. Viņu duets izpelnījies Zviedrijas, Latvijas un Polijas komponistu uzmanību. Sarakstīti vairāki darbi šim duetam.

Hokans Sundins komponē mūziku dažādiem instrumentāliem sastāviem un koriem. Viņa mūzika skanējusi Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Somijā, Islandē, Latvijā, Polijā, Austrijā, Anglijā un ASV.

Ērģeļu un flautas duets Liepājas koncertam piedāvās īpašu programmu – “Dziesmas sirdij un priekam”. Klausītāji baudīs J.S.Baha, Ž.Langlē, H.Šjēbloma, G.Hāna, R.Dubras, Dz.Kurmes-Gedroicas, A. Kalēja, J.Sundina un N.Hakima mūzika.

Gundars Venens, koncertcikla producents

Pasākuma finansiālais atbalsts saņemts Kurzemes plānošanas reģiona īstenotās “Kurzemes kultūras programma 2024” ietvaros VKKF mērķprogrammā “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”.
KPR, VKKF un Latvijas vēsturisko zemju logo