2024. gada 13. – 15.maijā projekta “Garden Pearls II”, jeb “Dārza Pērles II” partneri devās uz Gēteborgu, Zviedrijā, lai  piedalītos pieredzes apmaiņas braucienā pa Gēteborgas dārziem.

Ierodoties Gēteborgā, tika apmeklēts Gēteborgas dārzu asociācijas dārzs (Gotheburg garden association), kurā ir brīnišķīgs bērnu rotaļu laukums, palmu māja, rožu dārzs, plaši rododendru stādījumi. Dārzs ir publiski pieejams pilsētas iedzīvotājiem, kuri šeit labprāt pavada brīvo laiku. Nākošais bija Jonsored dārzs, kas ir sociālās rehabilitācijas dārzs. Dārza darbos sadarbībā ar sociālajiem dienestiem iesaistās personas ar dažādām atkarībām. Vakarpusē apmeklējām Gēteborgas botānisko dārzu, kas ir sens dārzs ar milzīgu teritoriju. Klimats Gēteborgā ir siltāks nekā pie mums, līdz ar to šeit aug dažādi eksotiskāki augi. Visos dārzos mūs sagaidīja un par dārziem pastāstīja vietējie gidi. Arī par pieejamības risinājumiem tika piedomāts: rampas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, celiņu tīkls un segums, lai viegli varētu pārvietoties, piemēroti soliņi.

Otrā vizītes dienā tika apmeklēta Vaxtrum Lerum pašvaldība, kas rūpējas par pašvaldības teritorijas apzaļumošanu. Notika tikšanās vietējā pašvaldībā, kā arī tika parādīti pašvaldības un brīvprātīgo sadarbības rezultātā izveidotie dārzi. Zviedrijā ir populārs iedzīvotāju brīvprātīgais darbs sabiedrības labā, kuri piedalās publisko apstādījumu un dārzu ierīkošanā. Konkrētajā pašvaldībā dažādos dārzu labiekārtošanas darbos piedalās aptuveni 70 brīvprātīgo. Turpinājumā tika apmeklētas divas pilis ar tām pieguļošo ainavu dārziem: Nolhaga un Gunnebo pilis, kurās laipni sagaidīja un piļu dārzus izrādīja vietējie gidi. Piļu teritorijas ir milzīgas, līdz ar to arī šeit darbos iesaistās brīvprātīgie. Vairākos dārzos tika piedomāts arī par bērniem, tajos ir izvietoti dažādi rotaļu elementi, kā arī piedomāts par bērniem ar īpašajām vajadzībām. Noslēgumā guvām arī nelielu ieskatu pašas Gēteborgas pilsētas publiskajos dārzos un parkos.

Pieredzes apmaiņas braucienu uz Gēteborgu Ziedrijā INTERREG Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2021. -2027. gadam, projekta Nr.EE-LV00038, “Garden Pearls II”, jeb “Dārza Pērles II” ietvaros organizēja tā vadošais partneris – Vidzemes tūrisma asociācija. Pateicamies  par iespēju gūt pieredzi Zviedrijas dārzos un parkos, lai gūtās zināšanas varētu izmantot sava projekta īstenošanā.

Projekts “Dārza Pērtles II” tiek īstenots, lai izveidotu dārzu, parku un dabas apskates vietu tīklu, attīstītu un popularizētu dārzu tūrismu. Tā ietvaros tiks pilnveidoti tūrisma risinājumi, īpaši fokusējoties uz uz dārzu un parku pieejamības un taktilajiem risinājumiem,  lai uzlabotu to pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti.

Projekta aktivitātes tiek īstenotas ar Interreg Igaunijas-Latvijas programmas 2021.-2027.gadam atbalstu.

Informāciju sagatavoja
projekta vadītāja
Vizma Ģēģere, mob. 29129385, e-pasts: vizma.gegere@kurzemesregions.lv