Projekta Nr. C034

No 20. līdz 23. maijam projekta “Gaisma Tumsā” partneri no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Ālandu salām un Zviedrijas tikās Klaipēdā, lai piedalītos otrajā projekta partneru sanāksmē, iepazītos ar aptauju rezultātiem un plānotu turpmākās projekta aktivitātes.

Viens no galvenajiem tikšanās mērķiem bija iepazīties ar kolēģu veiktajām aptaujām. Klaipēdas Universitāte ir sagatavojusi vērienīgu pētījumu “Dabas tūristi – kas viņi ir un kā viņus sasniegt”, kura gala nodošanas datums ir rudenī, bet projekta dalībniekiem jau bija iespēja ielūkoties iegūtajos datos. Aptaujas rezultātos redzamas vairākas interesantas korelācijas, piemēram, ka Latvijas un Lietuvas pilsētās dzīvojošie iedzīvotāji labprātāk dodas īsākos, vienas līdz trīs dienu garos braucienos, kamēr Apvienotās Karalistes piepilsētas iedzīvotāji izvēlas garākus braucienus. Viena no projekta partneru pārstāvēm – Monika Birkle no Ālandu salu Lietišķo zinātņu universitātes – prezentēja lielu datu kopumu, kas mums ļāva tuvāk iepazīties ar problēmām, ar kurām saskaras tūrisma uzņēmēji nesezonas laikā. Piemēram, vairākās valstīs, tajā skaitā Latvijā, uzņēmēji saskaras ar grūtībām nesezonas laikā atrast darbiniekus, kā arī uzņēmumu darbību ietekmē tas, ka citi uzņēmumi apkārtnē nestrādā nesezonas laikā, tādēļ samazinās piedāvājums tūristiem.

Otrajā tikšanās dienā ciemojāmies pie partneriem no Nidas Kultūras un Tūrisma informācijas centra “Agila”, kuri mums uzņēma vienā no Lietuvas populārākajiem galamērķiem – Kuršu kāpā. Viesojāmies vairākos vietējos uzņēmumos un apskates objektos, piemēram, “Mizgiris” dzintara muzejā un Nagļu rezervātā Mirušajā kāpā.

Svarīgs uzdevums šīs tikšanās laikā bija no dabas tūristu aptaujas rezultātiem izvēlēties trīs produktus / pieredzes, kuras veidot un pilotēt tālākajos projekta soļos kopā ar vairākiem izvēlētiem piekrastes tūrisma uzņēmējiem, kuri vēlas attīstīt nesezonas pakalpojumus un strādāt, lai pagarinātu ierasto tūrisma sezonu.

Vairāk par projektu “Gaisma tumsā” un aptauju varat uzzināt projekta mājaslapā: https://interreg-baltic.eu/project/light-in-the-dark/

Projekta vadītāja:

Anna Elizabete Upsava
+371 26369876
anna.upsava@kurzemesregions.lv