Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbojas ar diasporas pārstāvjiem visā pasaulē, lai veicinātu viņu iesaisti mūsu valsts tautsaimniecības attīstībā. Viņi var piedalīties īpaši diasporai radītā pirmsinkubācijas programmā, papildināt zināšanas biznesa inkubatorā un saņemt grantu biznesa idejas attīstīšanai, lai dibinātu savus uzņēmumus Latvijā.

 
Klausīties Latvijas Radio 1 sižetu, ko sagatavojusi žurnāliste Daina Zalamane parto, ka LIAA rīko mācības arī diasporas pārstāvjiem un aicina viņus veidot uzņēmumus Latvijā, iespējams, spiežot uz saites:
Lejupielādēt (00:00 / 04:12)
 

“Mēs saņēmām vairāk nekā 70 pieteikumu no visas Eiropas, no ASV, Kanādas, Taivānas, Ķīnas, Japānas, un rezultāts ir ļoti veiksmīgs, jo uzreiz tika dibināti deviņi jauni uzņēmumi Latvijā,” vēsta Pīlapa.

“Lielākoties cilvēki diasporā ļoti domā par nākotni ar zaļo domāšanu, meklē dažādus jaunus risinājumus produktiem, kā tos ražot ekoloģiskāk un dabai draudzīgāk. Piemēram, bērnu mantiņas 3D drukā tiek piedāvātas un tamlīdzīgi, Protams, ir IT jomas, dažādas aplikācijas, pieņemsim, aplikācija, kas palīdz cīnīties ar hroniskām sāpēm caur fizioterapijas vingrojumiem.”

Šokolāde ar kukaiņiem

Edīte Ligere deviņus gadus dzīvoja Vācijā. Vīrs studēja medicīnu, bet Edīte paralēli studijām uzņēmējdarbībā, vēlāk pārtikas zinātnē, audzināja arī divus bērnus. Dzīvojot Vācijā, viņa piedalījās LIAA programmā reemigrantiem un izstrādāja biznesa ideju par inovatīva produkta – šokolādes ar četru veidu kukaiņiem – ražošanu.

Atgriežoties Latvijā, viņa iestājās Ogres biznesa inkubatorā, un šobrīd “Carlos Bugs” šokolāde tiek ražota ārpakalpojumā kādā Latvijas uzņēmumā.

“Lai atvērtu ražotni, ir ļoti sarežģītas procedūras. Pirmkārt, telpas kā tādas, īre, otrkārt, viss aprīkojums, treškārt, arī visas drošības grāmatas, visi standarti ir jāiziet, un tas tādiem iesācējiem kā es, kas iepriekš ar pārtiku tā reāli fiziski nav strādājuši, ir šausmīgi lieli ieguldījumi,” atzīst Edīte.

“Tāpēc ārpakalpojumu ražošana ir izdevīga pašam ražotājam, kuram tad pienāk apjomi klāt. Protams, šobrīd kukaiņu konfektēm apjomi vēl ir vērtējami kā mazi, bet tajā pašā laikā, teiksim, otrajā gadā attiecībā pret pirmo gadu mēs esam trīskāršojuši apgrozījumu.”

Novērtē Kuldīgas sniegtās iespējas

Aija Pušilova ar ģimeni Kuldīgā atgriezās pēc 22 ārvalstīs pavadītiem gadiem. Kopā ar vīru jau bija iegādājušies īpašumu Kuldīgā un nodibināja SIA “Provinces sēta”, kur nodarbojas ar viesu ēdināšanu un izmitināšanu. Aija aktīvi piedalījusies gan reemigrācijas, gan LIAA programmās.

“Ir ļoti būtiski pēc tik ilgas prombūtnes laika saprast to Latvijas biznesa kultūru, atjaunot zināšanas gan grāmatvedības nozarē, gan reklāmā, gan mārketings, sociālie tīkli. Tieši uzņēmējdarbības uzsākšana nebija tas sarežģītākais, vairāk varbūt ir tā neprognozējamība mūsu valstī, gan piegādātāju izmaksu ziņā, gan klientu ziņā, jo, protams, Ukrainas situācija ietekmējusi ārzemnieku skaitu, cilvēki norezervē, cilvēki atceļ, tā nedrošība, tā nepārliecinātība ir ļoti jūtama.

Kuldīgā ir ļoti plašs piedāvājums ēdināšanas pakalpojumiem, īpaši un arī izmitināšanai, un līdz ar to konkurence arī ļoti liela.”

Aija Pušilova stāsta, ka ļoti novērtē iespējas, kādas ir ģimenēm ar bērniem Kuldīgā.

“Kuldīgā vide ģimenēm ir vienkārši ideāla, to es ļoti gribētu uzsvērt, ka tas ir viens no lielākajiem plusiem.

Mums ir brīnišķīgas skolas, mums ir dārziņi, mums ir mūzikas skola, sporta skola, mums ir baseins, mums ir fakultatīvie pulciņi, mums ir superīgi rotaļu laukumi, bezmaksas pusdienas bērniem skolā, kas ir viens no noteicošajiem faktoriem, kāpēc mēs atgriezāmies, jo izmaksas Lielbritānijā bērnu audzināšanā un skolām ir ļoti augstas. Tāpat, protams, ģimene, vecvecāki, novērtējam tiešām.”

Augustā LIAA rīkos videolekcijas un vebinārus par biznesa ideju attīstīšanu un dzīvotspēju, bet rudenī diasporas pārstāvji varēs iesniegt pieteikumus LIAA jaunajai biznesa inkubācijas atbalsta programmai.