Darbinieki ofisā

No 16. līdz 30. septembrim notiks pieteikumu pieņemšana dalībai inkubācijas programmā 20 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) reģionālajās pārstāvniecībās, kā arī Radošo industriju un Tehnoloģiju pārstāvniecībās Rīgā.

“Šajā inkubācijas programmas uzņemšanā īpaši gaidām inovatīvus komersantus, kuri attīsta divējādas pielietojamības produktus – preces, pakalpojumus,arī programmatūras un tehnoloģijas, kuras var izmantot gan civiliem, gan drošības un aizsardzības mērķiem. Līdz 2024. gada beigām plānojam biznesa inkubācijas un pirmsinkubācijas programmās uzņemt vēl 150 uzņēmējus, tādējādi turpinot stiprināt Latvijas uzņēmējdarbības vidi un inovāciju attīstību,” uzsver Raivis Bremšmits, LIAA direktors.

Pieteikšanās LIAA inkubācijas programmai notiek pēc administratīvi teritoriālā iedalījuma jeb reģionālā principa. LIAA reģionālās pārstāvniecības atrodas Jūrmalā, Tukumā, Valmierā, Cēsīs, Smiltenē, Madonā, Gulbenē, Alūksnē, Siguldā, Liepājā, Saldū, Ventspilī, Kuldīgā, Talsos, Jelgavā, Bauskā, Ogrē, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī. Radošo industriju uzņēmēji var pieteikties programmai ne tikai Radošo industriju pārstāvniecībā, bet arī sev tuvākajā reģionālajā pārstāvniecībā. Tehnoloģiju pārstāvniecībā var pieteikties inovatīvi  uzņēmēji tikai no Rīgas.

Būvniecības tehnoloģiju jaunuzņēmums “Adventum Tech” aktīvi izmanto LIAA pieejamās atbalsta programmas, vairākkārt piedaloties pirmsakcelerācijas un akcelerācijas programmās, LIAA iepriekšējā plānošanas perioda biznesa inkubatorā, dažādās aģentūras organizētajās starptautiskajās izstādēs, prototipēšanas programmā “Prototech”, kā arī jau šobrīd uzsācis savu dalību jaunajā inkubācijas programmas uzsaukumā. Uzņēmuma izstrādātā ierīce mēra nesošo būvkonstrukcijas noslodzi, sniedzot būvinženieriem pilnu ainu par uzraudzītajām būvkonstrukcijām, lai efektīvāk un precīzāk pieņemtu lēmumus un samazinātu dažādus projekta riskus būvniecības procesā.

Ņikita Gorbatko, “Adventum Tech” dibinātājs, stāsta, ka galvenie mērķi, ko uzņēmums vēlas sasniegt piedaloties šajā inkubācijas programmā, ir  paplašināt eksporta tirgus un palielināt darbinieku skaitu uzņēmumā. “Iepriekš LIAA īstenotās “Prototech” programmas ietvaros esam izstrādājuši specializētu elektronisko plati, kas ļāva pilnveidot mūsu radīto inovatīvo būvkonstrukciju noslodzes mērīšanas ierīci. Arī šajā inkubācijas programmas uzsaukumā plānojam izmantot pieejamo atbalstu prototipēšanai, lai turpinātu uzlabot mūsu izstrādāto ierīci sadarbībā ar zinātņu institūcijām.”

Inkubācijas atbalstam var pieteikties Latvijā reģistrēti, līdz 5 gadus veci uzņēmumi, kuri strādā ar tehnoloģijām, attīsta inovatīvus produktus vai pakalpojumus, kā arī radošo industriju nozares komersanti ar izstrādātu produktu vai pakalpojumu vismaz minimālā dzīvotspējīgā līmenī.

Iepriekšējā uzsaukumā, šī gada pavasarī, inkubācijas programmai pievienojās uzņēmums “Healthy Snacks”, kas piedāvā Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā radītus inovatīvus un veselīgus produktus – “Griksi” dabīgos diedzētu griķu batoniņus bez pievienotā cukura. Jūlija Danilina, uzņēmuma “Healthy Snacks”  dibinātāja, ir padziļināti pētījusi termiski neapstrādātu griķu uzturvērtības īpašības un atklājusi, ka tie ir bagāti ar dzelzi, magniju, kāliju, B grupas vitamīniem un antioksidantiem.

“Biznesa inkubācijas programma nav tikai finansiāls atbalsts,” par dalību inkubācijas programmā stāsta Jūlija Danilina. “Tā sniedz arī nozīmīgu kopienas sajūtu ceļā uz sava biznesa modeļa attīstīšanu. Vērtīgas apmācības par ražošanas optimizāciju, pārdošanu, mentoringu un finansiālo atbalstu, īpaši pirmajā gadā, kad peļņas gūšana ir sarežģīta, jo daudz līdzekļu tiek ieguldīts uzņēmējdarbības uzsākšanā, sniedz lielu motivāciju sasniegt izvirzītos mērķus, radīt jaunus produktus un rast jaunus eksporta tirgus.”

Ar ES struktūrfondu atbalstu īstenotā programma “Biznesa inkubācijas atbalsts” ietver dažādus finanšu un nefinanšu atbalsta pasākumus, kas mērķēti jauniem uzņēmumiem, lai stiprinātu Latvijas inovatīvo, tehnoloģisko, radošo un eksportspējīgo uzņēmumu dzīvotspēju, palielinātu izaugsmes potenciālu un veicinātu Latvijā ražoto preču un pakalpojumu eksportu. Finanšu atbalsts pieejams grantu veidā telpu un darba vietas nomai, ražošanas aprīkojuma un iekārtu iegādei, izejmateriālu un izejvielu iegādei, savukārt inovatīvajiem uzņēmējiem pieejams arī atbalsts darbinieka atlīdzības izmaksu segšanai un prototipēšanas un tehnoloģiju izstrādes specifiskiem pakalpojumiem. Nefinanšu atbalsts ietver sevī  konsultācijas par uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgiem jautājumiem, mācības un seminārus par biznesa modelēšanu, mārketingu, produktu attīstības vadību, personāla vadību, finanšu plānošanu un piesaisti un citiem uzņēmējdarbības attīstībai aktuāliem jautājumiem, ekspertu konsultācijas, vietējo un starptautisko mentoru konsultācijas; tīklošanās un pieredzes apmaiņas u.c.

Detalizētāk iepazīties ar programmas nosacījumiem un pieteikties dalībai var platformā https://business.gov.lv. Pieteikuma formas būs aktīvas visu uzņemšanas laiku.

Biznesa inkubācijas atbalsts pieejams Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Latvijas valsts budžeta līdzfinansētās Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) inovatīvās uzņēmējdarbības attīstības programmas ietvaros.

Informācija pārpublicēta no LIAA mājas lapas: https://www.liaa.gov.lv/lv/jaunums/rudens-uznemsana-inkubacijas-programma-saksies-16-septembri