S002 “BSR Food Coalition”
2022. gada 14. decembrī “BSR Food Coalition” projektā Striķu Kultūras namā kopā sanāca Kurzemes pašvaldību, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji skolās un vietējie lauksaimnieki, lai diskutētu par esošo sadarbību ar skolām, pašvaldībām, sadarbību starp lauksaimniekiem un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, akcentējot problēmas, izaicinājumus un iespējamos risinājumus.
Semināra pirmajā daļā Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) pētniece A. Hauka prezentēja pētījuma rezultātus par paaugstinātas kvalitātes pārtikas produktu potenciālu Zaļajā publiskajā iepirkumā (ZPI), iepazīstināja ar Vidzemes reģiona pieredzi Zaļo publisko iepirkumu organizēšanā un sadarbībā ar vietējiem lauksaimniekiem un ēdinātājiem, savukārt projekta vadītāja A. Lūse sniedza ieskatu par aptaujas rezultātiem Kurzemes skolās.
Saskaņā ar AREI pētījuma rezultātiem, pašvaldības ir nozīmīgākie ZPI pasūtītāji un lielākās ZPI daļas iepirkumi notiek Rīgā un Rīgas reģionā. Nozīmīgākie ZPI izmantotāji ir izglītības iestādes. Ēdināšanas pakalpojumu iepirkums skolu maltītēm pārsniedz pārtikas produktu iepirkumu – tas nozīmē, ka skolās, lielākoties, vairs vai nu negatavo uz vietas un maltītes piegādā jau gatavas vai gatavo iepirkumā uzvarējušais ēdinātājs. Retāk tiek iepirkti paši produkti gatavošanai skolu ēdnīcās ar skolas algotu pavāru. Savukārt, ja tiek iepirkti paši produkti gatavošanai skolās, lielākais īpatsvars pārtikas iepirkumā ir vairumtirdzniecības un pārstrādes uzņēmumiem, kas pierāda, ka vietējiem lauksaimniekiem ir grūti konkurēt šajos iepirkumos.
No skolu aptaujas anketām, kur galvenie respondenti bija skolu administrācijas pārstāvji, skolēni un vecāki, izriet, ka skolas, lielākoties, nesaņem pārtiku no vietējiem zemniekiem, taču vēlētos, jo tādējādi tiktu atbalstīts gan vietējais zemnieks, gan veicināti veselīgāka uztura paradumi.
Otrajā daļā notika praktiskā diskusija, kuras laikā kā galvenie izaicinājumi tika minēti: sarežģīta iepirkumu procedūra, kas neveicina vietējās produkcijas iegādi; nepieciešamība paaugstināt pašvaldību iepirkumu speciālistu kapacitāti un zināšanas par skolu maltīšu iepirkuma izstrādi, lai stimulētu vietējos zemniekus (pareiza produktu sadalīšana lotēs, lai rastu iespēju vietējam zemniekam piedāvāt savu produkciju); nepieciešamība noteikt prioritāti vietēji audzētās pārtikas iegādei.
Šāda veida fokusgrupas diskusijas un skolu aptaujas projektā tiek organizētas arī pārējās projekta partneru valstīs – Lietuvā un Igaunijā. Saņemtie rezultāti gada nogalē tiks apkopoti un iesniegti projekta vadošajam partnerim – Klaipēdas universitātei, kas, balstoties uz saņemtajiem rezultātiem, nākamā gada sākumā uzsāks pamatkritēriju izstrādi pilotprojektu attīstīšanai katrā projekta partnerreģionā ar mērķi – risināt identificētās problēmas un izaicinājumus.
Prezentācijas:
A.Lūse. Aptaujas rezultāti Kurzemes skolās par vietējo lauksaimnieku ražotās produkcijas iekļaušanu skolu maltītēs A.Hauka. Paaugstinātas kvalitātes pārtikas produktu potenciāls Zaļajā publiskajā iepirkumā“BSP Food Coalition” aktivitātes tiek īstenotas ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam atbalstu.
Informāciju sagatavoja:
Kurzemes plānošanas reģiona
BSR Food Coalition Projekta vadītāja
Alise Lūse
Tālrunis: 26567874, alise.luse@kurzemesregionslv