S002 “BSR Food Coalition”
Pirmajā partneru tikšanās dienā 2023.g. 9.maijā skolu ēdināšanas projekta partneri no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tikās Jūrkalnē, lai diskutētu par projektā līdz šim paveikto, kā arī plānotajiem piltoprojektiem katrā partnerreģionā. Katrs partneris savu piltoprojektu īstenos individuāli, pēc savas izvēlētās pieejas un aktivitātēm, t.sk. iesaistot atšķirīgu skolu daudzumu, līdz ar to partneru pilotprojekti savstarpēji nedaudz atšķirsies. Tajā pašā laikā atsevišķas aktivitātes atsevišķiem partneriem būs līdzīgas, piemēram, meistarklases skolu pavāriem un pieredzes apmaiņas vizītes starp skolām. Pilotprojektu īstenošana notiks visa turpmākā gada laikā, paredzot aktīvāko īstenošanas laiku sākot ar 2023.g. septembri un noslēdzot pilotprojektus 2024.g. aprīlī.
Otrajā tikšanās dienā, 10.maijā, partneri apmeklēja restorānu “Meisons” Ventspilī, kur norisinājās pirmā Kurzemes reģiona pilotprojekta aktivitāte – šefpavāra un “Jauno pavāru kustības” biedra Žaņa Raivo Behmaņa vadītā meistarklase 10 Kurzemes skolu pavāriem un citiem interesentiem par veselīgu un interesantu skolu maltīšu pagatavošanu skolēniem. Žanim bija neparasts uzdevums – iekļauties 2,15 EUR summā par maltīti, kas ir valsts noteiktais atbalsts par viena mazo klašu (1.-4.klase) skolēna ēdināšanu dienā. Žanis veiksmīgi tika galā ar uzdevumu un pagatavoja 3 dažādus ēdienu variantus: šķietami “provokatīvo”, bet veselīgo picu ar veselīgo kečupu, topinambūru jeb tautā saukto “neglīto kartupeļu” maltīti ar bekonu, saldo krējumu un mazsālītiem gurķīšiem un Kotēnu pērļu grūbu risotto ar tomātiem. Ēdienu gatavošanā Žanis ņēma vērā to, lai ēdiena nosaukums bērniem būtu saprotams, vienkāršs un interesants – piem., izmantojot nosaukumu “kečups” paša gatavotajai, veselīgajai mērcei vai neierasto vārdu “topinambūrs” aizstājot ar “neglīto kartupeli”. Tā kā bērniem garšo picas, tad Žanis izmantoja picu kā vienu no piedāvātajiem ēdieniem, tai pat laikā aizstājot tradicionālo picas pamatni ar dabīgā ierauga mīklu.
Vienlaikus projekta partneri tika arī iepazīstināti ar sklandrausi – tradicionālo suitu ēdienu, kas kā pirmais ēdiens no Latvijas 2011.g. tika iekļauts ES pārtikas kvalitātes shēmā “Produkti ar garantētām tradicionālām īpatnībām”. Katrs partneris iemēģināja roku sklandrauša veidošanā un izcepa pats savu unikālo rausi!
Prezentācija: Kurzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Alise Lūse – Skolu ēdināšanas pilotprojekts (angliski)
Baltic Municipality’s Food Coalition, Project #S002. School meals pilot Kurzeme. A.Lūse, Kurzeme planning region“BSP Food Coalition” aktivitātes tiek īstenotas ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam atbalstu.
Informāciju sagatavoja:
Kurzemes plānošanas reģiona
BSR Food Coalition Projekta vadītāja
Alise Lūse
Tālrunis: 26567874, alise.luse@kurzemesregionslv