S002 “BSR Food Coalition”
Ar 2024.gada 30.septembri ir formāli noslēdzies mūsu īstenotais t.s. Skolu ēdināšanas projekts, kurš ilga 2 gadus un kura ietvaros organizējām daudz un dažādas aktivitātes un pasākumus:
- mērķa grupu aptaujas;
- fokusgrupu diskusijas;
- apmācības pašvaldību iepirkumu speciālistiem;
- pieredzes apmaiņas vizītes starp Kurzemes skolām un meistarklases skolu pavāriem;
- pieredzes apmaiņas vizīti uz Tartu un Veru reģionu Igaunijā;
- mājaslapā www.razotskurzeme.lv izveidojām sadaļu “Zemnieku produkti” ar 25 Kurzemes zemnieku piedāvāto vietēji audzēto produkiju, tostarp skolām.
Šis projekts mums bija pirmais projekts skolu ēdināšanas tematikā, ar mērķi veicināt vietēji audzētās produkcijas klātbūtni skolu maltītēs. Kā atzina respondenti projekta noslēguma rezultātu aptaujā, var atzīmēt gan vairākus ieguvumus, gan joprojām esošus izaicinājumus:
- Projekts ļāva iegūt jaunas zināšanas, sekmīgāk mainīt ēdienu piedāvājumus skolēniem, veicināt ēdienu dažādību un popularizēt vselīgu uzturu;
- Skolēni un darbinieki, kuri tika iesaistīti projektā, uzlaboja savas zināšanas par veselīgu uzturu, savukārt ēdinātāji izmanto iegūtās zināšanas praksē, lai pilnveidotu ēdienkartes;
- Ir iegūts priekšstats par citu valstu pieredzi vietejās pārtikas veicināšanā skolās;
- Gūta lieliska pieredze Igaunijā, kad iepazinām skolu ēdināšanu Tartu un Veru novados. Mums ir, no kā mācīties!
- Informācija par 25 zemnieku saimniecībām un produkciju, ko tās ražo, ir nopublicēta mājas lapā www.razotskurzeme.lv, kas ir viens no “taustāmiem” projekta rezultātiem, līdz ar to skola, klients vai jebkurš interesents var atrast informāciju un kontaktus par saimniecībām un to ražojumiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, vairāku saimniecību pieprasījums pēc produkcijas ir audzis, kā arī ir vairāk aicinājumu iesaistīties dažādās aktivitātēs;
- Ir būtiski turpināt strādāt pie pašvaldību iepirkumu sistēmas pilnveides;
- Mērķus iespējams sasniegt tad, kad ir pietiekams finansējums to realizācijai.
Kā atzīst Z.Mauriņas Grobiņas vidusskolas direktore Laila Roga:
“Kvalitāte, daudzveidība, regularitāte un pozitīvas savstarpējās attiecības ir skolas ēdināšanas prioritāte. Telpas vizuālā pievilcība un ēdiena krāsainība, noformējums ir nākamais būtiskais aspekts. Kā arī spēja saprast katra bērna individuālos ēšanas paradumus, lai tiktu piepildīts ikviens vēderiņš.”
Novēlam mūsu projekta 10 pilotskolām un pavārītēm sekmes un izdošanos to turpmākajos centienos veselīga, kvalitatīva un pēc iespējas vairāk – vietējo zemnieku audzētu un ražotu produktu izmantošanā skolu maltītēs!
“BSR Food Coalition” aktivitātes īstenotas ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam atbalstu.
Informāciju sagatavoja:
Kurzemes plānošanas reģiona
BSR Food Coalition Projekta vadītāja
Alise Lūse
Tālrunis: 26567874, alise.luse@kurzemesregionslv