KPR, VKKF un Latvijas vēsturisko zemju logo

Šī gada 28.jūlijā plkst. 17.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē – ceturtais vasaras ērģeļmūzikas koncerts “Mūzika dievnamam.” Šī koncerta dinamisko programmu atskaņos ērģelnieks Jānis Pelše un trompetists Jānis Ivuškāns. Abi mākslinieki atraduši repertuāru, lai greznās katedrāles velvju ielokā ērģeļu un trompetes saspēle izceltu šo instrumentu diženumu un cēlumu. Klausītājiem visas vasaras garumā koncertcikls piedāvā klausīties plašu repertuāru atšķirīgu instrumentu salikumā.

Jānis Pelše ieguvis mākslas maģistra grādu ērģeļspēlē Latvijas Mūzikas akadēmijā V. Kalnciemas klasē, pēc tam studējis Hamburgas Mūzikas un Teātra augstskolā pie profesora V. Cērera. Papildidizglītību ieguvis Lēfstabrūkas Ērģeļu akadēmijā Zviedrijā pie ievērojamā prof. H. Ūla-Ēriksona, un Zalcgiteres-Ringelhaimas Ērģeļakadēmijā pie prof. M. Zandera.

Ērģelnieks koncertējis Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Krievijā un Somijā. J. Pelše regulāri iesaistījies dažādos muzikālos projektos kā ērģelnieks, tostarp arī neakadēmiskajā mūzikā. Sadarbojies ar Ievu Paršu (mecosoprāns), Ingu Pētersonu (tenors), G. Grīnbergu (vijole), I. Nīmani (blokflauta, oboja) u.c. 2010. gadā kopā ar Ivetu Pelši dibinājis ērģeļu duetu „Abi”, kura repertuārā ir pašu mūziķu veidoti dažādu komponistu simfoniskās mūzikas aranžējumi.
Kopš 2016. gada – Piņķu Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes ērģelnieks.

Jānis Ivuškāns profesionālo bakalaura un maģistra grādu ieguvis Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Pilnveidojies meistarklasēs pie Dānijas Karaliskās Operas koncertmeistara Ketila Kristensena, bet Nīderlandes Enshēdes Mūzikas akadēmijā pie Reijera Dorejsteina un Tenija Kievica. Piedalījies festivālos un konkursos Beļģijā, Šveicē, Itālijā, Polijā, Čehijā, Vācijā.

Paralēli ikdienas profesionālajam darbam Liepājas Simfoniskajā orķestrī, kur mūziķis ir trompešu grupas koncertmeistara vietnieks, Jānis Ivuškāns vada “Liepaja Music Orchestra”, piedalījies dažādās džeza sesijās Liepājā. Sadarbojies ar grupu MESA, kurai aranžējis koncertu programmas un kas atskaņotas sadarbībā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

J.Ivuškāns ir plašo rezonansi guvušās vasaras programmas “Liepājas ezerā” idejas līdzautors, kā arī neskaitāmu citu muzikālu projektu iedvesmotājs un realizētājs.

Svētdienas koncertā skanēs J.S.Baha, Dž. Tartini, F.Mendelszona-Bartoldi, J.L.Krebsa, A.Kalēja mūzika.

Gundars Venens, koncertcikla producents

Pasākuma finansiālais atbalsts saņemts Kurzemes plānošanas reģiona īstenotās “Kurzemes kultūras programma 2024” ietvaros VKKF mērķprogrammā “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”.
KPR, VKKF un Latvijas vēsturisko zemju logo